Eseményösszefoglaló: a tengeri irreguláris migráció kihívásai

2024. április 11.

INIR_illegal_immigration_by_sea

A Bevándorláskutatás Nemzetközi Hálózatának tagszervezetei 2024. április 11-én tartották a harmadik konferenciájukat. A washingtoni Center for Immigration Studies (CIS) által rendezett eseményen a Migrációkutató Intézet, a Center for Immigration Studies és a NumbersUSA vett részt. A tagszervezetek ezúttal a földközi-tengeri és a karib-tengeri irreguláris migráció jelentette kihívásokat elemezték.

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója előadásában kiemelte, hogy az európai migrációs helyzetet a kontinens földrajzi adottságai nagymértékben befolyásolják, ugyanis tengeri és szárazföld határai könnyen megközelíthetőek. Emiatt a 2010 végén kirobbant „arab tavasz” eseménysora következtében jelentősen megnőtt az EU külső szárazföldi és tengeri határain regisztrált irreguláris határátlépések száma. Emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió tagállamai a szárazföldi határaik védelmében rövid idő alatt kerítéseket emeltek. A tengeri határok védelme ezzel szemben jóval nehezebben megoldható problémát jelent, mivel a nemzetközi vizeken számos eltérő érdeket követő szereplő tevékenykedik. Megemlítette, hogy az EU irreguláris tengeri migráció elleni stratégiája jelenleg két pilléren nyugszik: a harmadik országokkal (kapuőr államokkal) kötött migrációs együttműködéseken, valamint a menedékkérelmek intézésének harmadik országokba történő kiszervezésén.

George Fishman, a Center for Immigration Studies vezető jogi szakértője előadásában áttekintette, hogy az Egyesült Államok miként kezelte a korábbi haiti migrációs válságokat. Amellett érvelt, hogy Joe Biden jelenlegi amerikai elnöknek a Legfelsőbb Bíróság egyik 1993-as határozata alapján minden jogi eszköz a rendelkezésére áll, hogy fellépjen a romló politikai és gazdasági helyzetben lévő karib-szigeteki államból kiinduló irreguláris migráció ellen. A múltban erre a döntésre hivatkozva léptek fel George W. Bush és Bill Clinton elnökök is az Egyesült Államokat tengeri úton megközelítő haiti irreguláris migránsok ellen: a hajóikat még azelőtt visszafordították a nyílt tengeren, hogy eldöntötték volna, jogosultak-e menedékjogra. Az előadó meggyőződése szerint napjainkban az irreguláris tengeri migráció elleni küzdelem inkább politikai, mintsem jogi kihívás.

Eric Ruark, a NumbersUSA kutatási igazgatója Florida és Texas államoknak a szárazföldi és a tengeri irreguláris migráció elleni közelmúltbeli lépéseit ismertette. Rámutatott, annak ellenére, hogy a szövetségi állam igyekszik ellehetetleníteni Florida és Texas erőfeszítéseit, a két állam lépései a jövőben akár meg is változtathatják az irreguláris migráció módját. Előadásában azt is megemlítette, hogy a Biden-adminisztráció az irreguláris migráció megállítása helyett a migrációs nyomás menedzselésére törekszik. Ez pedig, tekintettel a Latin-Amerikában és a Karib-térségben régóta fennálló politikai instabilitásra, tovább rontja a szövetségi kormány képességét, hogy hatékony lépéseket tegyen a jövőben az irreguláris migrációs válságok elkerülésére.