Eseményösszefoglaló: Menedékjog az Egyesült Államokban és Európában

2024. január 10.

Eseményösszefoglaló: Menedékjog az Egyesült Államokban és Európában

A washingtoni Center for Immigration Studies 2024. január 10-én kerekasztal-beszélgetés szervezett, amelynek témáit az Egyesült Államok és az Európai Unió jelenlegi menekültügyi szabályozása és annak lehetséges reformja, valamint a jelenlegi szabályozásnak az illegális bevándorlásra gyakorolt hatásai képezték. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői a 2023. októberben létrehozott Bevándorláskutatás Nemzetközi Hálózatának (INIR) tagszervezeteinek a vezetői voltak. A részvevők körbejárták a második világháborút követően kialakult menekültügyi rendszer fenntarthatóságának kérdését, valamint megvizsgálták, hogy országaik miképpen kezelik a jelenlegi migrációs válságot.

Eric Ruark, a NumbersUSA kutatási igazgatója az Egyesült Államok menekültügyi rendszerének megreformálásával kapcsolatos kihívások politikai aspektusait ismertette. Meggyőződése szerint a Biden adminisztráció tudatos és szándékos döntésének eredménye, hogy a törvénytelen határátlépések száma tavaly rekordot ért el. Hangsúlyozta, hogy a Kongresszusnak nagyobb szerepet kell játszania a bevándorlás szabályozásában, valamint az illegális bevándorlás mértékének csökkentése érdekében a menekültjoggal kapcsolatban egy új és átfogó megközelítést kell kialakítania.

A Migrációkutató Intézet igazgatója, Marsai Viktor kijelentette, hogy az európai migrációs és menekültügy rendszer túlterhelt és 2015 óta működésképtelen. Előadásában emlékeztetett arra, hogy az illegális migráció visszaszorításának egyik fő akadálya a politikai akarat hiányára vezethető vissza. Véleménye szerint a 2023 decemberében elfogadott új menekültügyi és migrációs paktum csupán korlátozott megoldást kínál a már hosszú évek óta meglévő problémákra, és mivel számos korábbi rossz gyakorlatot megtart, nem lesz képes a migránsáradat megállítására. Továbbá megvizsgálta az Európai Unióba irányuló irreguláris migrációt magyar szempontból is, és felhívta arra a figyelmet, hogy Magyarország 2022 után több mint egymillió ukrajnai menekültnek nyújtott támogatást.

Nicolas Pouvreau-Monti, a párizsi székhelyű L’Observatoire de l’immigration et de la démographie társalapítója előadásában rámutatott arra, hogy a menedékjog fokozatos kiterjesztése egy bevándorlási válságot idézett elő Európában, különös tekintettel Franciaországban, és ez mára teljesen kikerült a politikai ellenőrzés alól. Elmondása szerint a 2023-ban beadott menedékkérelmek száma várhatóan újabb rekordot fog dönteni. Megemlítette, hogy a menedékkérelmek befogadási aránya Franciaországban jelenleg 40% körüli, és az elutasított menedékkérők 96%-a továbbra is Franciaország területén marad. Végezetül kiemelte, hogy az ideológiai alapú diskurzus helyett az Európai Uniónak és a nemzeti kormányoknak a menekültügyet olyan politikai kérdésként kell kezelniük, amelyet demokratikus elszámoltathatóságnak kell alávetni.

Mark Krikorian, a Center for Immigration Studies igazgatója előadásában amellett érvelt, hogy a második világháború után létrehozott jelenlegi menekültügyi rendszer mára működésképtelenné vált és a nemzetállamok szuverenitásának feladását jelenti, így azt a jelenlegi formájában meg kell szüntetni. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az illegális migrációt önmagában a menedékjog megszüntetése nem fogja megoldani. Meggyőződése szerint az illegális migráció elleni hatékony küzdelem aktív diplomáciával valósítható meg.