Gyorselemzés 2023/2: Az orosz-ukrán háború árnyékában: 2022-es összefoglaló a Közel-Kelet legfontosabb eseményeiről és trendjeiről

2023. január 23.

Az orosz–ukrán konfliktus gerjesztheti a migrációt

Gyorselemzés 2023/2: Az orosz-ukrán háború árnyékában: 2022-es összefoglaló a Közel-Kelet legfontosabb eseményeiről és trendjeiről

Az orosz-ukrán háború árnyékában: 2022-es összefoglaló a Közel-Kelet legfontosabb eseményeiről és trendjeiről

Tárik Meszár gyorselemzése

A Migrációkutató Intézet gyorselemzése azon fontos eseményeket és trendeket mutatja be, amelyek 2022-ben történtek a Közel-Keleten, és voltaképpen az egész világra hatást gyakorolnak a közeljövőben.

Tárik Meszár elemzésében többek között arról is szó esik, hogy az orosz-ukrán háború 2022. februári kitörését követően némiképp feledésbe merült ez a régió, pedig elég csak megemlítenünk a migrációt vagy éppen Európa energiaellátását, amiből kifolyólag világosan kitűnik, hogy kontinensünk számára a Közel-Keleten történt események komoly jelentőséggel bírnak. Az elmúlt évben meghatározó jelenség volt, hogy a terrorszervezetek akciói komoly biztonsági kihívást jelentettek a régió több országának. Emellett szeptember közepétől tüntetések kezdődtek Iránban, amelyek rövid időn belül túlnőttek a kiváltó ok miatti tiltakozásokon, és mára már egy egész országra kiterjedő, több problémát is érintő ellenállási mozgalommá alakultak át. Ezen felül olyan trendek ütötték fel a fejüket az elmúlt években, mint az arab országokban tapasztalható rekordmagas munkanélküliség, ami a jövőben tömegeket fog arra kényszeríteni, hogy elhagyják saját hazájukat, és külföldön próbáljanak szerencsét.

Továbbá az elemzés egy olyan fontos témára is kitér, miszerint felborult a dinamika a régió államai és a nagyhatalmak között, ami miatt az országok közötti korábbi kapcsolati hálók megbomlásának és egyes arab nemzetek Ázsia felé fordulásának lehetünk szemtanúi. Egy másik lényeges történés volt 2022-ben, hogy Izrael és Libanon hivatalosan is jóváhagyta azt az Egyesült Államok közvetítésével létrejött történelmi jelentőségű megállapodást, amely először határozta meg a két ország közötti tengeri határokat. A tavalyi év eseményeiből kiindulva kijelenthető, hogy a 2023-as év sem ígérkezik könnyűnek, ezért továbbra is szükséges a régió aktív követése, mivel az ott zajló folyamatok és történések utóhatásai könnyen elérhetik Európát is, legyen szó gazdasági, politikai vagy éppen migrációs vonatkozásokról.

Az elemzés teljes szövege itt tölthető le.

Fotó: shutterstock.com