Gyorselemzés 2021/1: Európai illegális migrációs körkép

2021. január 13.

Gyorselemzés 2021/1: Európai illegális migrációs körkép

Gyorselemzés 2021/1: Európai illegális migrációs körkép

Európai illegális migrációs körkép

A Migrációkutató Intézet gyorselemzése

A Migrációkutató Intézet gyorselemzésében az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex frissen megjelent adatai alapján járja körül a 2020 során Európába irányuló illegális migráció trendjeit. A tanulmány arra mutat rá, hogy bár a koronavírus-járványnak köszönhetően 2013 óta nem volt ilyen alacsony az illegális határátlépések száma, arányaiban nézve a pandémia csak minimális visszaesést eredményezett a számokban. Az illegális bevándorlás fékezésében legalább ilyen fontos szerepet játszottak a görög kormány intézkedései, amelyek eredményeképpen az érkezők száma 76 %-kal csökkent a kelet-mediterrán útvonalon. Szintén eredményeket tudott felmutatni a spanyol-marokkói együttműködés a nyugat-mediterrán térség viszonylatában, ahol 28 %-kal kevesebb illegális határátlépés történt, mint 2019-ben.

Ugyanakkor ezeknek az eredményeknek ára is volt: a szigorodó görögországi migrációs politika miatt sok menedékkérő hagyta el illegálisan az országot és indult el a Nyugat-Balkán fele, ami így 78 %-os növekedést produkált. Szintén fokozódott a nyomás a közép-mediterrán útvonalon, ahol a Frontex adatai 154 %-os növekedést mutattak. Az év legnagyobb vesztese pedig egyértelműen a nyugat-afrikai útvonalon fekvő Kanári-szigetek lettek, ahová nyolcszor annyi illegális bevándorló érkezett, mint 2019-ben.

Fontos változás volt 2019-hez képest, hogy jelentősen csökkent a nők és kiskorúak aránya a menedékkérők között. Ugyanakkor riasztó tendencia, hogy az olasz, spanyol és máltai partokat elérők között egyre nagyobb arányban képviselik magukat az észak-afrikai arab országok – Tunézia, Marokkó, Algéria, Egyiptom – állampolgárai.

A gyorselemzés teljes szövege itt tölthető le.