Migrációs Szemle: Szíriaiak Barométer 2020 — egyre kevesebb szíriai tervez hazatérni Törökországból
Migrációkutató Intézet
2022. május 31.
migraciokutato.hu

Migrációs Szemlénk az M. Murat Erdoğan által jegyzett, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával készült Szíriaiak Barométer 2020 című felmérésnek a Törökországban élő szíriai menekültek jövőbeli terveire vonatkozó eredményeit mutatja be. A Szíriaiak Barométer az egyik legátfogóbb Törökországban folytatott reprezentatív kutatás, amely egyszerre vizsgálja a török társadalom és az országban tartózkodó szíriai menekültek percepcióit.

Az ENSZ adatai szerint 3,76 millió regisztrált szíriai menekült tartózkodik Törökországban. A török jog szerint a szíriaiak nem „menekültek”, hanem úgynevezett „ideiglenes védelem” alatt állnak. Mivel a szíriai háború 2011-es kitörése óta már több mint tíz év telt el, vagyis a szíriaiak egy része már egy évtizede él Törökországban, egyre gyakrabban fogalmazódik meg a kérdés, hogy meddig kezelhető még a státuszuk ideiglenesként.

A közvélemény-kutatásban részt vett szíriaiak 77,8%-a semmilyen körülmények között nem tervez visszatérni Törökországból Szíriába. Ezen a téren egyértelműen növekvő tendenciát láthatunk, hiszen ugyanez az arány 2017-ben még csak 16,7%, 2019-ben pedig 51,8% volt. A megkérdezett török állampolgárok ugyanakkor nem örülnek a szíriaiak jelenlétének. Az elmúlt években folyamatosan nőtt azoknak a törököknek az aránya, akik visszaküldenék őket Szíriába. A 2020-as felmérés szerint már a török válaszadók 48%-a fogalmazott úgy, hogy egyértelműen vissza kellene őket küldeni, míg második helyre a válaszok 32,5%-ával az a vélemény került, hogy biztonsági övezeteket kellene létrehozni Szíriában, és oda visszaküldeni őket. A közös élet és jövő a szíriaiakkal azonban egyre inkább elkerülhetetlennek tűnik.