Egyeztetés az OID-vel Párizsban

2024. március 13.

Egyeztetés az OID-vel Párizsban

Igazgatónk, Marsai Viktor 2024. március 13-án megbeszélést folytatott a párizsi székhelyű Observatoire de l’immigration et de la démographie (OID) társalapítóival, Nicholas Pouvreau-Montival és Maxime Hemery-Aymarral. A találkozó során áttekintették a Budapesten létrehozott Bevándorláskutatás Nemzetközi Hálózatának (INIR) soron következő rendezvényeit. Az INIR a következő konferenciáját Washington DC-ben tartja 2024. április elején, amelynek témája a tengeri határok védelme lesz. Ez különösen aktuális a Földközi-tengeren tapasztalható migrációs helyzet és a haiti válság kapcsán.

A megbeszélésen érintették az angol nyelvű Limen új számával kapcsolatos kérdéseket. Fontos eredmény, hogy bővül a folyóirat nemzetközi tanácsadó testülete, és a Limen átalakul az INIR tudományos felületévé.

A tagok továbbá kitértek az európai határvédelem és az új migrációs és menekültügyi paktum hatásaira, amelyek pozitív hatásaik kapcsán kételyüket fejezték ki. Szóba került, hogy a két szervezet a paktum hatásait vizsgáló közös kutatásba kezd. Emellett közös munkában dolgozzák fel a szervezett bűnözői csoportok szerepét az ember- és drogcsempészetben.