Horizont 2020/22: Tojástánc — A konzervatív görög kormány migrációs politikája

2020. november 12.

Horizont 2020/22: Tojástánc — A konzervatív görög kormány migrációs politikája

Horizont 2020/22: Tojástánc — A konzervatív görög kormány migrációs politikája

Tojástánc — A konzervatív görög kormány migrációs politikája

Vargha Márk elemzése

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében röviden áttekinti azokat a lépéseket, melyek a 2019 júliusában bekövetkezett athéni kormányváltás nyomán a görög migrációs politikában történtek. A lépések azt jelzik, hogy Kiríakosz Micotákisz kormányának „tojástáncot” kell járnia, mikor a bevándorlás kérdéseiben döntéseket hoz. Nemcsak választói, hanem a külső határok védelme mellett egyre határozottabban kiálló Európai Unió elvárásainak is meg kell felelnie, miközben Törökország ellenséges hozzáállására és az NGO-k éles kritikáira is biztosan számíthat. A tanulmány bemutatja azt is, hogy a görög kormány milyen válaszokat adott az idei év két fő, migrációval összefüggő kihívására, a pandémiára és a leszboszi tábor leégésére. 

Szó esik arról is, hogy szeptemberben a WeMoveEurope és az OXFAM nevű civil szervezetek panasszal fordultak az Európai Bizottsághoz, melyben kérik Görögország migrációkezelési gyakorlatának vizsgálatát és a Bizottság azonnali intézkedését. A két NGO a releváns görög szabályok megsértésén túl az uniós menekültügyi joganyag és az EU Alapjogi Chartájának sérelmére is hivatkozik. 

Az elemzés két olyan intézkedést is bemutat, mely jelenleg folyamatban van Görögországban, s melyeket érdemes ezen faktorok tükrében vizsgálni. Az egyik a szárazföldi határkerítés újabb vonalának kiépítése, a másik pedig a két kisebb leszboszi tábor bezárása. Utóbbit az NGO-k mellett ugyan az ENSZ is elhibázottnak tartja, a lépéssel a kormány a polgároknak szeretne üzenni: ha kismértékben is, de javul a helyzet Leszboszon.

Az elmúlt év ezen eseményei is igazolják tehát a görögországi migrációs helyzet összetettségét, mely számtalan kérdést vet fel a közeljövőt illetően is.

Az elemzés teljes szövege itt tölthető le.