Horizont 2020/5: Feeding adversity: Islamic radicalism engages with the pandemic

2020. május 12.

Horizont 2020/5: Feeding adversity: Islamic radicalism engages with the pandemic

Horizont 2020/5: Feeding adversity: Islamic radicalism engages with the pandemic

Feeding adversity: Islamic radicalism engages with the pandemic

A Migrációkutató Intézet angol nyelvű elemzése

 

A Migrációkutató Intézet legújabb angol nyelvű elemzésében a radikális iszlám és a koronavírus kapcsolódási pontjait vizsgálja. Hasonlóan a radikalizmus más formáihoz, a szélsőséges iszlamista csoportok is komoly lehetőséget látnak a COVID-19 járványban. A dzsihádisták fő narratívája, a Nyugat-ellenes attitűd elsősorban két fontos irányvonalat követ, földrajzi elhelyezkedéstől függően: a közel-keleti és észak-afrikai (MENA) térségben az öröm és az ellenállás volt a jellemző hozzáállás, mivel úgy vélték, hogy a koronavírus csak a nyugati ,,hitetleneket” sújtja, illetve az pusztán egy ,,keresztes” összeesküvés, amely az iszlám közösség elpusztítását célozza, és amelynek ellen kell állni.

Az európai radikálisok körében a járvány inkább lehetőségként jelenik meg, amely révén egyéni vagy csoportos provokáció, illetve támadás intézhető a biztonsági erők és a ,,puha célpontok” (vagyis civilek) ellen. Nem véletlen, hogy az Iszlám Állam magazinja is ilyen akciókra szólított fel. Az elmúlt hónapok terrortámadásai Franciaországtól a Közel-Keleten át Afrikáig azt mutatják, hogy ezek a felszólítások nem voltak hiábavalóak.

Az iszlám radikalizmus a COVID 19-re általánosságban próbaként tekint, amelyből – narratívájuk szerint – a morálisan felsőbbrendű iszlamizmus kerül ki győztesen, míg a ,,hitetlenek” tovább gyengülnek és újabb vereségeket szenvednek. Reményeik szerint a járvány társadalmi és gazdasági következményei miatt a Nyugat összeomlik, a muszlimok viszont megerősödve kerülnek ki a válságból.

Az elemzés teljes szövege itt tölthető le.