Horizont 2021/16: Modern kori exodus? ― Az ukránok migrációja Lengyelországba

2021. október 14.

Horizont 2021/16: Modern kori exodus? ― Az ukránok migrációja Lengyelországba

Horizont 2021/16: Modern kori exodus? ― Az ukránok migrációja LengyelországbaModern kori exodus? ― Az ukránok migrációja Lengyelországba

Gönczi Róbert elemzése

Miközben Lengyelország egyre komolyabb kihívással szembesül a belorusz rezsim nyomásgyakorlása miatt, az ország számára a (tömeges) bevándorlás egyáltalán nem új jelenség. A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése az ukránok Lengyelországba irányuló, legális munkavállalási célú migrációját mutatja be, feltárva annak okait és következményeit. Bár az egyes statisztikák és becslések jelentősen eltérnek, több szakértő és intézet kétmilliós ukrán bevándorló tömeggel számol.

Noha a kelet-ukrajnai konfliktus kétségtelenül hozzájárult az országon belüli és a határokon átnyúló elvándorlási kedv növekedéséhez, a különböző elemzéseket és adatsorokat áttekintve egyértelművé válik, hogy az Ukrajnát elhagyók többsége jobb általános életszínvonalat és magasabb béreket keres. A gazdaság gyenge teljesítménye és a kiterjedt szegénység miatt sok ukrán dönt úgy, hogy idényjellegű munkát vállalva néhány hónapot Lengyelországban tölt legális foglalkoztatás keretében. Az ukrán vendégmunkások rendszeresen visszatérnek újabb munkavállalás céljából, így a rövid távú tartózkodások egybefüggő, folyamatos gazdasági bevándorlást eredményeznek.

Ma nem lehet teljes bizonyossággal megmondani, hogy az emelkedő ukrán elvándorlás meddig tarthat ki a jövőben. Két dolog bizonyos: egyrészt a lengyeleknek és a kivándorló ukránoknak gazdasági értelemben messzemenően előnyös a kialakult „migrációs ökoszisztéma”. Másrészt, amíg nem sikerül stabilizálni Ukrajna politikai helyzetét és (tartós) növekedési pályára állítani a gazdaságát, addig az ukrán állam nem reménykedhet a kivándorlási trendek lassításában, hogy azok megfordítását már ne is említsük.

Az elemzés teljes szövege itt tölthető le.