Horizont 2021/11: Az Európai Unió Törökországi Menekülteket Támogató Eszköze ― Hogyan hasznosult a folyósított összeg?

2021. június 8.

Horizont 2021/11: Az Európai Unió Törökországi Menekülteket Támogató Eszköze ― Hogyan hasznosult a folyósított összeg?

Horizont 2021/11: Az Európai Unió Törökországi Menekülteket Támogató Eszköze ― Hogyan hasznosult a folyósított összeg?

Az Európai Unió Törökországi Menekülteket Támogató Eszköze ― Hogyan hasznosult a folyósított összeg?

Pénzváltó Nikolett elemzése

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése az Európai Unió Törökországi Menekülteket Támogató Eszközét mutatja be. Az Eszköz 2016-ban kezdte meg működését. Célja, hogy átfogó és koordinált módon biztosítson támogatást a Törökországban tartózkodó több mint négymillió menekült és a török befogadó közösségek szükségleteinek kielégítéséhez. A teljes hatmilliárd eurós pénzügyi keretre a szerződéseket az ütemterv szerint legkésőbb 2020. december 31-ig kellett megkötni. Ez meg is történt, a kifizetések azonban még egészen 2025 közepéig zajlanak. A szükségletek felmérését követően hat prioritási területet határoztak meg, melyekre a pénzügyi támogatás összpontosul: (1) humanitárius segítségnyújtás, (2) migrációkezelés, (3) oktatás, (4) egészségügy, (5) települési infrastruktúra, (6) társadalmi-gazdasági támogatás. Az EU-ra jellemző nagy fokú transzparenciának köszönhetően az egyes humanitárius és fejlesztési projektekre fordított összegek pontosan nyomon követhetők. A tanulmány konkrét példákon keresztül mutatja be az Eszköz működését és eredményeit azzal a céllal, hogy hozzásegítsen annak megvilágításához, „mire ment el” az uniós pénzügyi támogatás.

Néhány kézzelfogható eredményt kiemelve, több mint 1,8 millió Törökországban élő menekült kap rendszeres pénzügyi támogatást mindennapi szükségleteinek fedezéséhez, az Eszköz elindítása óta 660 ezer menekültgyermeket iskoláztak be, több mint 170 ezer oktatási alkalmazott képzése valósult meg, 365 új iskola építése van folyamatban, és több mint 90 ezer gyermek vesz részt felzárkóztató képzésekben. A menekültek a támogatásból több mint 14 millió egészségügyi alapellátási konzultációban részesültek, több mint 2,6 millió ingyenes terhesgondozási konzultációra került sor, és több mint 4 millió adag védőoltást adtak be újszülötteknek és várandós nőknek.

Az EU által biztosított pénzügyi támogatás bizonyosan hozzájárult a Törökországban tartózkodó menekültek „továbbvándorlási” motivációjának – és így a Görögországra és az Unióra nehezedő migrációs nyomás – mérsékléséhez. Azonban a program időbeli korlátozottsága miatt a pozitív hatások egy része is átmenetinek bizonyulhat. Ennek tükrében helyes és támogatandó az EU törekvése az együttműködés megújítására, amelyről már hónapok óta zajlanak a tárgyalások a két fél között.

Az elemzés teljes szövege itt tölthető le.