Horizont 2021/8: Viszlát gettók? ― párhuzamos társadalmak és politikai válaszok Dániában

2021. március 23.

Horizont 2021/8: Viszlát gettók? ― párhuzamos társadalmak és politikai válaszok Dániában

Horizont 2021/8: Viszlát gettók? ― párhuzamos társadalmak és politikai válaszok Dániában

 

Viszlát gettók? párhuzamos társadalmak és politikai válaszok Dániában

Kovács Emese elemzése

Dániában egyre többet lehet hallani a gettókról, a párhuzamos társadalomról és a rossz közbiztonságról. A Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése átfogó képet ad a dán városok ún. szociálisan hátrányos helyzetű lakónegyedeinek keletkezéséről, jelenlegi helyzetéről és a dán kormány gettósodás elleni küzdelméről.

A dán gettók az 1980-as években kezdődő lakáspiaci szegregációs folyamatok révén jöttek létre. A bevándorlás révén kialakult etnikai sokszínűségen és a fokozódó társadalmi egyenlőtlenségen túl a dán lakáspolitika és várostervezés is jelentős szerepet játszott a gettók kialakulásában. A statisztikai adatokból kiderül, hogy bár a dániai gettók száma összességében csökkent az elmúlt években, egyes erősen szegregált lakóövezetekben (más néven kemény gettókban) a szociális problémák egyre inkább tartóssá váltak. A dán kormány becslése szerint a Dániában élő szomálik 44%-a, a libanoniaknak pedig a 41%-a különül el a többségi társadalomtól. A statisztikák arra utalnak, hogy ezek a rosszhírű lakónegyedek kitermelik az alacsony végzettségű, munkanélküli, ezáltal szociálisan hátrányos helyzetű nem nyugati bevándorlók következő generációját. A kemény gettóban nevelkedő fiatalok a dán társadalom peremén élnek, nagyobb eséllyel kezdenek bűnözői életmódba és válnak a kábítószer-kereskedelmet kezükben tartó bűnbandák tagjaivá. A dán kormányzat, felismerve a helyzet súlyát, 2018-ban kidolgozott egy ún. Gettótervet, amely a gettók teljes felszámolását tűzte ki célul 2030-ig. Ez az összesen 22 intézkedést tartalmazó csomag mind a dán lakáspolitika történetében, mind nemzetközi viszonylatban rendkívül átfogó és mélyreható beavatkozást jelent a hátrányos helyzetű lakóövezetek problémáinak megoldására.

Dániában tehát megvan a szükséges politikai akarat ahhoz, hogy a gettók és a párhuzamos társadalom felszámolható legyen. A kérdés csak az, hogy a dán kormányzat által választott stratégia alkalmas lesz-e eme cél elérésére.

Az elemzés teljes szövege itt tölthető le.

(Fotó: andrewkellyphoto.com/ghettolist)